Εφημερίδες

 

Επισκέπτες

3975066
ΣήμεραΣήμερα72
ΕβδομάδαΕβδομάδα1429
ΜήναςΜήνας7171
ΣυνολικάΣυνολικά3975066
Μεγαλύτερη 05-29-2024:5583
Statistik created: 2024-09-18T04:11:01+03:00
Άρθρο: ΒΟΕΑ. Αλήθειες και ψέματα. PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 19 Ιανουάριος 2023 20:06

nikolop.istosΓράφει ο Ταξίαρχος εα Βασίλειος Νικολόπουλος

Πρόεδρος ΔΣ/Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών (ΠΟΣ)

Μέλος ΔΣ/Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ)                                   

                                                                                                                                                               18 Ιαν. 2023                                                                     

    Πριν από 3 μέρες μου έστειλε συνάδελφος με link άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα  Armyvoice.gr, με τίτλο:  ΒΟΕΑ: Οι λόγοι που οδήγησαν στη νέα ρύθμιση. 

                          (Με μπλε γραμματοσειρά τα αποσπάσματα του άρθρου)

     Μετά την μελέτη του άρθρου, το οποίο επικαλείται ότι η ενημέρωσή για το θέμα του ΒΟΕΑ προήλθε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας-«σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε από αρμόδιους στο υπουργείο εθνικής άμυνας»- εξεπλάγην πραγματικά.  Να «διαρρέουν» δηλαδή κάποιοι κείμενα ή πληροφορίες, παρουσιάζοντας αναληθή και παραπλανητικά στοιχεία, προκειμένου να διεγείρουν τον κοινωνικό αυτοματισμό, στρέφοντας ε.α. ή ε.ε. συναδέλφους, που έχουν λάβει ΒΟΕΑ, κατά αποστράτων, που δεν το έχουν λάβει.  Και μάλλον το πετυχαίνουν, αν κρίνουμε από το σχόλιο συναδέλφου στο Fb: «Ας θυσιασθούν οι λίγοι απόστρατοι, για να μην μειωθεί το μέρισμα.».  Ο αγαπητός συνάδελφος βεβαίως έχει λάβει το ΒΟΕΑ πριν το 2012, που μάλιστα τότε ήταν ακόμη υψηλότερο.  Θα του έλεγα να μην ανησυχεί, το μέρισμα του ΔΕΝ θα μειωθεί, τουλάχιστον από αυτή την αιτία.

     Μετά την έκπληξη, ακολούθησε η οργή, διότι παρουσίασαν ακραίες περιπτώσεις, διόγκωσαν στοιχεία για εντυπωσιασμό, απέκρυψαν βασικά στοιχεία της νομοθεσίας, αλλά και αρχές λειτουργίας του ΜΤΣ, που ακολουθούνται  εδώ και 90 χρόνια. Και βέβαια χρησιμοποιώντας ένα ανύπαρκτο επιχείρημα, ότι δηλαδή θα μειωθεί το μέρισμα, αν δεν εφαρμοσθεί η ΚΥΑ !  Δεν θέλω να το χαρακτηρίσω…για λόγους αυτοσεβασμού!

        Θα προσπαθήσω, όσο πιο συνοπτικά και κατανοητά γίνεται, να υποστηρίξω και να αποδείξω τα παραπάνω, αναλύοντας τις κυριότερες επίμαχες παραγράφους του συγκεκριμένου άρθρου.

 

Γράφει το άρθρο:  Ισχυρές αντιδράσεις από τους απόστρατους βρίσκει η ρύθμιση της κυβέρνησης για το ΒΟΕΑ, καθώς τα συγκεκριμένα στελέχη χάνουν μέρος του, έχοντας βέβαια πληρώσει και αναλογικά μειωμένες εισφορές με τα εν ενεργεία στελέχη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Ο νομοθέτης, κατανοώντας το διαχρονικά διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ του ύψους σύνταξης και μερισμάτων σε σύγκριση με τις αποδοχές ενέργειας, καθόρισε εδώ και 90 χρόνια τα προβλεπόμενα μέχρι σήμερα ποσοστά εισφορών υπέρ ΒΟΕΑ, κατά τρόπον ώστε, σε απόλυτες τιμές, οι εισφορές των ε.α. στελεχών να είναι χαμηλότερες από αυτές των ε.ε.  Αυτό στηρίζεται στη βασική δημοσιονομική αρχή της "Αναλογικότητας των βαρών" που εφαρμόζεται παγκοσμίως και στις φορολογικές και στις ασφαλιστικές εισφορές.  Να ληφθεί δε υπόψη ότι το ποσοστό των στελεχών που καταβάλλουν εισφορές ως απόστρατοι και για λίγα χρόνια είναι κατά βάση μικρό, καθόσον τα παιδιά τους συμπληρώνουν τα 25 έτη συνήθως όταν είναι στην ενέργεια.

 

 

Γράφει το άρθρο: Το Armyvoice.gr αναζήτησε την επίσημη εκδοχή και την παρουσιάζει.  Σύμφωνα με αυτήν, δεν είναι δυνατόν μια μικρή μειοψηφία μερισματούχων (οι απόστρατοι) να επηρεάζει το μέρισμα 62.000 μερισματούχων. Παράλληλα αρμόδιες πηγές αφήνουν αιχμές ότι το θέμα κινήθηκε από την ΕΑΑΣ λόγω προσωπικών συμφερόντων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Θα απαντηθεί πιο κάτω.  Ο συντάκτης το γράφει δύο φορές, για να το …εμπεδώσουμε!

 

Γράφει το άρθρο:  α. Η αδυναμία κάλυψης, κατά τα τελευταία έτη, των υποχρεώσεων καταβολής ΒΟΕΑ από τα έσοδα των παρακρατούμενων εισφορών.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Σε κανένα σημείο της ισχύουσας για το ΜΤΣ νομοθεσίας, δεν προσδιορίζεται ότι η καταβολή των ποσών ΒΟΕΑ γίνεται μόνο από τις παρακρατούμενες εισφορές.   Ψευδής Παραδοχή, που όμως χρησιμοποιήθηκε ως βάση για τη μελέτη του ΜΤΣ και τη σχετική εισήγηση.  Για να συμβεί αυτό θα έπρεπε να υπάρχει ξεχωριστός λογαριασμός ΒΟΕΑ, που να λειτουργεί με τις αρχές κεφαλαιοποιητικού συστήματος, με συγκεκριμένες παραμέτρους επενδύσεων - αποδόσεων και ανατοκισμού των ποσών, συνυπολογίζοντας τα ποσά των εισφορών υπέρ ΒΟΕΑ.  Το ΜΤΣ έχει πληθώρα εσόδων για να καλύπτει τη διαφορά εισφορών και παροχών. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο δεν έχει δημιουργηθεί ξεχωριστός λογαριασμός ΒΟΕΑ, ώστε να έχει τη δυνατότητα να καλύπτει παροχές, χωρίς ισχυρή σχέση εισφορών-παροχών.  Με τη λογική του θεσμού εισφορών-παροχών, μια άλλη παροχή του ΜΤΣ, το βοήθημα θανάτου, δεν έχει λόγο ύπαρξης, αφού οι εισφορές για την παροχή αυτή είναι μηδενικές.  Τι θα κάνουν, θα το κόψουν, όπως είχαν σκεφθεί και το 2011, με τη λογική της μη ανταποδοτικότητας, λόγω μηδενικών εισφορών;  Το απέτρεψε, εν μέρη τότε η Π.Ο.Σ, όταν το βοήθημα, που ήταν 15 μερίσματα, έγινε 10.  Και βέβαια αυτό το «αδυναμία κάλυψης, κατά τα τελευταία έτη..» βγάζει μάτια. Ξέχασε τι έγινε και το διάστημα 2009-2012, όταν οδηγήθηκε το ΒΟΕΑ σε μείωση 25%; ΔΕΝ υπάρχει αδυναμία κάλυψης.

 

Γράφει το άρθρο:  Ειδικότερα, το σχετικό αναλογιστικό ισοζύγιο (περιόδου 2020-2070) εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει αρνητικό πρόσημο αφού η παρούσα αξία των εισφορών είναι 884,9 εκ. € ενώ η παρούσα αξία των χορηγούμενων παροχών 1,479 δις €.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Προκειμένου να παρουσιάσει το άρθρο και η μελέτη του ΜΤΣ, εντυπωσιακά μεγέθη, αναφέρεται σε αναλογιστικό ισοζύγιο 50 ετών, όταν ο κύκλος του ΒΟΕΑ, που δίδεται αυτό, είναι τα 25 έτη.  Επομένως, η αρνητική διαφορά του ισοζυγίου των 594 εκατ, που παρουσιάζει η μελέτη για τα 50 έτη, στην πραγματικότητα είναι 297 εκατ. για τα 25 έτη.  Το κρατάμε αυτό!

       Ας εξετάσουμε το παράδειγμα του άρθρου: «…ένας Σχης ε.ε.  καταβάλει περίπου 10.000 ευρώ, προκειμένου να λάβει ΒΟΕΑ 13.800 ευρώ….».  Άρα το Ταμείο του καταβάλει 3.800 ευρώ παραπάνω από τις εισφορές του.  Σύμφωνα με στοιχεία προηγούμενης 3ετίας της ΠΟΣ, τα παιδιά μέχρι 25 ετών για τα οποία καταβάλλονται εισφορές ήταν πάνω από 70.000. Ένας απλός πολλαπλασιασμός (70.000χ3.800=266.000.000 ευρώ) μας δείχνει ότι για να πληρωθούν αυτά τα ΒΟΕΑ σε βάθος 25 ετών θα χρειασθούν 266 εκατ., πλησιάζει δηλαδή την αρνητική διαφορά του ισοζυγίου.  Ο υπολογισμός αφορά στην παρακράτηση εισφορών ΜΟΝΟ ως εν ενεργεία, που συνηθώς είναι ο κανόνας.  Επομένως από αυτή την αρνητική διαφορά του ισοζυγίου των 297 εκατ. της μελέτης,  τα 266 εκατ. αφορούν στην «επιδότηση» που κάνει το ΜΤΣ, που στη συγκεκριμένη περίπτωση του παραδείγματος, αφορά μόνο εισφορές ως εν ενεργεία και  δεν οφείλεται σε αυτούς τους λίγους αποστράτους.  Καλά κάνει βέβαια το ΜΤΣ, διότι αυτή είναι η αποστολή του και γι’ αυτό το λόγο έχει την πληθώρα των εσόδων.  Ποια είναι η επιβάρυνση  της μικρή μειοψηφίας μερισματούχων (αποστράτων);  Η διαφορά 297-266=31 εκατ. ευρώ που προκύπτει για 25 έτη.  Δηλαδή ετησίως 1,24 εκατ.  ευρώ!!!! Αυτό το ποσό είναι η αιτία για να μειωθεί το μέρισμα;

         Ας εξετάσουμε τώρα το άλλο παράδειγμα του άρθρου: «π.χ απόστρατος Σχης καταβάλει περίπου 3000 ευρώ για να λάβει ομοίως 13.800 ευρώ».  Για να έχει κάποιος καταβάλει 3.000 ευρώ και να λάβει 13.800 προφανώς πρόκειται για την ακραία περίπτωση που ο Σχης ε.α. έκανε το συγκεκριμένο παιδί του, σχεδόν πριν αποστρατευτεί πχ 46-48 ετών και είναι απόστρατος πάνω από 23 χρόνια.  Πόσοι είναι αυτοί, για να το χρησιμοποιούν ως παράδειγμα σύγκρισης;  Προβάλλουν την απίθανη εξαίρεση ως κανόνα, για σύγκριση και εντυπωσιασμό, αγγίζοντας τα όρια της εξαπάτησης και της κοροϊδίας!

 

Γράφει το άρθρο: Ειδικότερα, από τη μελέτη των παρακρατούμενων εισφορών υπέρ ΒΟΕΑ, ένας μέτοχος καταβάλλει, κατά μέσο όρο, εξαπλάσιο ποσό μηνιαίων εισφορών, σε σχέση με έναν μερισματούχο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πάλι επιλεκτική παρουσίαση στοιχείων. Η σχέση διαχρονικά ήταν 2:1. Τα παρουσιαζόμενα στοιχεία αφορούν μόνο τα τελευταία χρόνια, που βελτιώθηκαν ελαφρώς οι μισθοί (μετά το 2017) και καταρρακώθηκαν τα μερίσματα.  Μείωση πληρωτέου ποσού μερίσματος μέχρι και 68%.  Σε κάθε περίπτωση αμφισβητούμενο το 6:1 και υπερτιμημένο.

 

Γράφει το άρθρο: β. Λόγω της κατά προτεραιότητας πληρωμής του ΒΟΕΑ, εκτιμάται ότι η παρατηρούμενη αναλογιστική ανισορροπία, μεταξύ εσόδων και υποχρεώσεων χορήγησης ΒΟΕΑ, θα προκαλέσει μια διαχρονική μείωση του μέσου όρου του χορηγούμενου μερίσματος κατά 5,3%, καθώς ένα μέρος του προαναφερθέντος αναλογιστικού ελλείμματος του ΒΟΕΑ θα απορροφηθεί με μείωση του μερίσματος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Από την παραπάνω ανάλυσή μου, περί αναλογιστικού ισοζυγίου και το συμπέρασμα που προκύπτει, σε ότι αφορά τη μικρή μερίδα αποστράτων που για κάποιο παιδί της θα λάβουν ΒΟΕΑ, ήτοι ετήσια επιβάρυνση 1,24 εκατ. ευρώ, προφανώς είναι αστειότητα ο ισχυρισμός για μείωση του μερίσματος.  Μόνο για δημιουργία κοινωνικού αυτοματισμού γράφονται αυτά.  Ή μήπως για εξαπάτηση;

      Δεν βρήκα πουθενά στα συμπεράσματα της μελέτης του ΜΤΣ, πόσο είναι το ετήσιο όφελος σε ευρώ για το Ταμείο, ως αποτέλεσμα αυτής της επαίσχυντης ΚΥΑ.  Ρώτησα αρμοδίως και πήρα την απάντηση ότι το ΜΤΣ ωφελείται για το 2022, που δόθηκαν τα περισσότερα ΒΟΕΑ, περίπου 3.500, περί τα 5 εκατ. … Αν βέβαια είναι αλήθεια!  Προσωπικά το αμφισβητώ.  Αλλά ακόμα και έτσι να είναι, αυτό το ποσό δεν επηρεάζει το μέρισμα, διότι το 2022 το ΜΤΣ είχε πλεόνασμα 28 εκατ.!!!

 

Γράφει το άρθρο: Κατόπιν των παραπάνω, δεδομένου ότι το ΒΟΕΑ καταβάλλεται κατά προτεραιότητα και μετά υπολογίζεται το ύψος του μεριδίου, δεν είναι δυνατόν μια μικρή μειοψηφία μερισματούχων να επηρεάζει το μέρισμα 62.000 μερισματούχων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Από τις παραπάνω επεξηγήσεις/αναλύσεις είναι σαφέστατο ότι αυτή η «μικρή μειοψηφία μερισματούχων» ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ να «επηρεάζει το μέρισμα 62.000 μερισματούχων».  Επομένως και αυτή η προσέγγιση είναι άστοχη και παραπλανητική για να δημιουργήσει κοινωνικό αυτοματισμό και να ενισχύσει τη θέση του Ταμείου, παραπλανώντας και ξεσηκώνοντας τους συναδέλφους, ειδικά εκείνους που έχουν λάβει το ΒΟΕΑ, κατά της  «μικρής μειοψηφίας μερισματούχων».

 

Γράφει το άρθρο: Κατόπιν των παραπάνω προκύπτει μια εμφανής δυσαναλογία, όσον αφορά στα ποσά εισφορών υπέρ ΒΟΕΑ που παρακρατούνται επί των αποδοχών και μερισμάτων των μετόχων και των μερισματούχων, αντίστοιχα.  Ειδικότερα, από τη μελέτη των παρακρατούμενων εισφορών υπέρ ΒΟΕΑ, ένας μέτοχος καταβάλλει, κατά μέσο όρο, εξαπλάσιο ποσό μηνιαίων εισφορών, σε σχέση με έναν μερισματούχο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το ΜΤΣ παρουσίασε πλασματικά παραδείγματα συσχετισμού εισφορών, ειδικά σε ό,τι αφορά στο μέσο όρο των κρατήσεων για το μερισματούχο, που το προσδιορίζει στα 5,77 ευρώ.  Από προσωπική έρευνα διαπιστώθηκε ότι, σε μηνιαίο ενημερωτικό Ανθλγου ε.α. με 18 έτη πραγματικής υπηρεσίας, η κράτηση υπέρ ΒΟΕΑ είναι 5,08 ευρώ, με μικτό μέρισμα 101,62, που προφανώς είναι από τα χαμηλότερα, αν όχι το χαμηλότερο μέρισμα.  Επίσης σύμφωνα με μηνιαίο ενημερωτικό διατελέσαντος Α/ΓΕΣ, η κράτηση υπέρ ΒΟΕΑ είναι 10,52 ευρώ, με μικτό μέρισμα 210,55.  Πως είναι δυνατόν ο μ.ο. να είναι 5,77 ευρώ;  Γιατί όμως φτάσαμε σε αυτό το πράγματι χαμηλό ποσό εισφοράς;  Διότι το ΜΤΣ «συνέθλιψε» το μέρισμα τα τελευταία χρόνια, όπου το μικτό μέρισμα μειώθηκε πάνω από 50% και το πληρωτέο μέχρι 68% ( προστέθηκε και η κράτηση ν.4093/2012), το δε ΒΟΕΑ, κατά 25%.  Έτσι μειώθηκε αναλογικά και η εισφορά. Μόνο οι μειώσεις μερίσματος της δεκαετίας, αντιστοιχούν σε ένα επιπλέον ΒΟΕΑ !

 

Γράφει το άρθρο: Η μεγάλη αντίδραση από μέλη του ΔΣ της ΕΑΑΣ δεν αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των μετοχομερισματούχων, αντίθετα εκφράζει καθαρά προσωπικά συμφέροντα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Μια ακόμη παραπλάνηση.  Το άρθρο χρησιμοποιεί τον όρο «μετοχομερισματούχων» για να δώσει έμφαση, όμως η ρύθμιση αφορά μόνο τους αποστράτους (μερισματούχους), διότι οι μέτοχοι (εν ενεργεία) δεν επηρεάζονται, μέχρι να αποστρατευτούν.  Πρέπει να γίνει αντιληπτό από τους αρμοδίους, ό,τι το σύστημα ΒΟΕΑ είναι από την δημιουργία του,  "Σύστημα Προκαθορισμένης Παροχής" και η αντίδραση στην περικοπή του δεν υποκινείται από προσωπικά συμφέροντα αλλά αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα. που πρέπει να διαφυλαχθεί. Επομένως η αντίδραση της ΕΑΑΣ, προέρχεται από την υποχρέωση της προάσπισης των συμφερόντων των αποστράτων (μερισματούχων), όσοι και αν είναι. Να αντιστρέψω το θέμα;  Μήπως τελικά εκείνοι που πρότειναν την ΚΥΑ, έχουν λάβει τα παιδιά τους το ΒΟΕΑ, διασφάλισαν δηλαδή τα προσωπικά τους συμφέροντα και επομένως δεν τους απασχολεί; 

Επισημαίνω ότι η νέα ρύθμιση που προτείνει το ΜΤΣ εξακολουθεί να κινείται στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση (περικοπή των μισών ετών ως αποστράτου).  Ως γνωστό, ως εν ενεργεία συνήθως δεν ασχολούμαστε με τα οικονομικά μας.  Πείτε κύριοι την αλήθεια.  Η ρύθμιση επηρεάζει και τους εν ενεργεία συναδέλφους.  Πείτε τους, ότι όταν θα εξέλθουν στην αποστρατεία και έχουν παιδιά που δεν έχουν λάβει ΒΟΕΑ, θα έχουν τις αντίστοιχες σοβαρότατες απώλειες, αναλόγως ηλικίας τέκνων.

 

Γράφει το άρθρο: Το ΜΤΣ, σήμερα παρέχει τα μικρότερα έως και 55% μερίσματα, σε σχέση με τα άλλα δύο Μετοχικά Ταμεία και σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη του έτους 2021 αυτά θα μειωθούν το έτος 2035 ακόμα περισσότερο και έως 50%.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Νέα παραπλάνηση.  Τα μερίσματα ΔΕΝ θα μειωθούν από τα ΒΟΕΑ της «μικρής μειοψηφίας μερισματούχων», αλλά από την αστοχία εξεύρεσης πόρων, από τη μείωση εσόδων λόγω νομοθετικών ρυθμίσεων, όπως η διακοπή της κράτησης 1%, από τη μη απόδοση κρατήσεων από εξοπλιστικά προγράμματα, από τη μη αναζήτηση καταπιπτουσών εγγυήσεων ή προστίμων υπέρ ΜΤΣ, από το μεγάλο αριθμό αποστρατειών μετά το 2027 κλπ, κλπ. Επομένως δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία μείωσης των ποσών ΒΟΕΑ η «μικρή μειοψηφία μερισματούχων».  Το ΜΤΣ έχει δημιουργήσει αξιόλογο αποθεματικό άνω των 120 εκατ. ευρώ, μειώνοντας δυστυχώς το μέρισμα και τα ποσά ΒΟΕΑ, από το 2011 και εντεύθεν.

 

Γράφει το άρθρο: .. αποφασίστηκε ομόφωνα και από τους εκπροσώπους των αποστράτων του ΓΕΣ και της ΕΛΑΣ το πρώτο σενάριο ως η καλύτερη λύση για το οικονομικό πρόβλημα του Ταμείου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι εκπρόσωποι διατύπωσαν επιφυλάξεις στο πρακτικό, αλλά αγνοήθηκαν.  Επίσης να επισημάνω ότι σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, ικανοποιητικό σενάριο ήταν του συντελεστή 0,7, (δηλ. να υπολογίζονται 7 έτη στα 10), το οποίο χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση μετατρέπεται από τη διοίκηση του Ταμείου στην πιο ληστρική πρόταση του συντελεστή 0,5 (να υπολογίζονται 5 έτη  στα 10).  Προφανώς ΔΕΝ συμφωνούμε σε οποιαδήποτε μείωση του ΒΟΕΑ ή αφαίρεση ετών, για τα οποία έχουν καταβληθεί εισφορές.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η αποστολή του ΜΤΣ σύμφωνα με τον Α.Ν. 559/1937, είναι η οικονομική ενίσχυση των μελών και όχι η καταρράκωση των παροχών και ιδιαίτερα του ΒΟΕΑ, του οποίου οι εισφορές είναι νομοθετικά υποχρεωτικές και καταβάλλονται ανελλιπώς, προκειμένου να αυξάνει ανεξέλεγκτα το αποθεματικό, δίκην κερδοσκοπικού οργανισμού.  Τα ονομαστικά ποσά ΒΟΕΑ κατά περίπτωση, πρέπει να παραμείνουν τα ίδια, τουλάχιστον για όσα παιδιά οι γονείς καταβάλλουν εισφορές. Δεν αλλάζουν οι κανόνες του «παιγνιδιού», όταν το «παιγνίδι» διεξάγεται. Και βέβαια οι αγαπητοί συνάδελφοι που έχουν λάβει ΒΟΕΑ, να μην ανησυχούν. Το μέρισμα τους ΔΕΝ θα μειωθεί, τουλάχιστον από αυτή την αιτία.

 

ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ: https://armyvoice.gr/2023/01/voea-oi-logoi-poy-odigisan/
Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 21 Ιανουάριος 2023 10:29