ΜΕΙΖΟΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑ ΜΕ ΑΦΟΣ F-4 ΤΗΣ 117ΠΜ. Ανακ. 138 PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 01 Φεβρουάριος 2023 23:56

pilotoi phantom     ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

                                                                                               1 Φεβ. 2023

 

                                           ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 138

 

      Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30 διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας.

 

      Σε συντονισμένη επιχείρηση Έρευνας – Διάσωσης για τους δύο Ιπταμένους με 2 ελικόπτερα ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, τις απογευματινές ώρες της 30 Ιανουαρίου εντοπίστηκε νεκρός και περισυνελλέγει ο συγκυβερνήτης του αφους, Υποσμηναγός (Ι) Μάριος Μιχάλης Τουρούτσικας, 29 ετών.

 

     Συνεχίζοντας την προσπάθεια επί 72 ώρες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη, 31 ετών, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023 ότι ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις Έρευνας – Διάσωσης και από τη συγκέντρωση - ανάλυση των ευρημάτων, επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του.

 

     Τα αίτια του μείζονος θανατηφόρου αεροπορικού ατυχήματος διερευνώνται από επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που συγκροτήθηκε για το σκοπό αυτό.

 

     Το τελευταίο θανατηφόρο ατύχημα της ΠΑ συνέβη στις 18 Απριλίου 2018, κατά το οποίο εφονεύθη ο Σμηναγός (Ι) Γεώργιος Μπαλταδώρος με αφος Μ-2000-5, στην περιοχή ανοικτά της Σκύρου.

 

     Το ατύχημα της 30 Ιανουαρίου 2023 συνέπεσε με την Ημέρα Μνήμης 27 χρόνων απο την πτώση του Ε/Π AB 212 του ΠΝ την ιστορική νύκτα των ΙΜΙΩΝ, όπου εφονεύθησαν οι Υποπλοίαρχοι Χριστόδουλος Καραθανάσης , Παναγιώτης Βλαχάκος και ο Σημαιοφόρος Έκτορας Γιαλοψός, για να θυμίζει ότι ο φόρος αίματος για την Εθνική Άμυνα και την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Χώρας είναι διαρκής και ιδιαίτερα βαρύς.

 

     Η κηδεία του Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα θα γίνει την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου στην Τρίπολη και του Σμηναγού (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη τη Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στο Νευροκόπι Δράμας,  παρουσία της Α.Ε της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της πολιτικοστρατιωτικής Ηγεσίας των Ε.Δ.

 

     Τιμώντας τη Θυσία των δύο Αεροπόρων της ΠΑ, ο ΥΕΘΑ κήρυξε τριήμερο Στρατιωτικό Πένθος στις Ε.Δ.

 

     Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών (ΠΟΣ) εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στις Οικογένειες των Πεσόντων και στην Αεροπορική Οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς επίσης την ελπίδα να είναι το τελευταίο ατύχημα στις ΕΔ.

                              

                                          Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

         Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ    Ο  ΑΝ. ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Βασίλειος Νικολόπουλος

Ταξίαρχος εα

Πιτσόλης Νικόλαος  

 Αντιστράτηγος  εα

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 03 Φεβρουάριος 2023 10:39