Εφημερίδες

 

Επισκέπτες

3850297
ΣήμεραΣήμερα460
ΕβδομάδαΕβδομάδα460
ΜήναςΜήνας12966
ΣυνολικάΣυνολικά3850297
Μεγαλύτερη 12-20-2023:5148
Statistik created: 2024-02-26T22:43:28+02:00
20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023: Διπλή εορτή για την Αεροπορία Στρατού. PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 19 Ιούλιος 2023 09:53

 

 Maniatis_Kostas.jpg  Γράφει ο 

Αντιστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Β. Μανιάτης

   Πρώην Διευθυντής ΔΑΣ/ΓΕΣ

   Πρώην Αντιπρόεδρος ΛΑΣ

 

 

  

PROFITIS ILIAS 2

     Στις 20 Ιουλίου τιμάται όπως κάθε χρόνο σε όλα τα Αεροδρόμια της Αεροπορίας Στρατού (ΑΣ)  ο Προφήτης Ηλίας Προστάτης του Όπλου της.

          O Προφήτης Ηλίας ήταν από τα πρώτα βήματα της ΑΣ  ο <<άτυπος>> προστάτης της, την βοήθεια του οποίου ζητούσε όλο το ιπτάμενο προσωπικό της στις πτήσεις του στα διεσπαρμένα προσκυνητάρια και  εκκλησάκια του που συναντούσε του σε όλες τις βουνοκορφές της πατρίδας μας.

   

pr._ilias_Megara.jpg

 

Μια πρώτη απόδειξη ότι κάτι ξεχωριστό σήμαινε ο Προφήτης Ηλίας για τους ιπτάμενους της Αεροπορίας Στρατού από τα πρώτα βήματα της, είναι φυσικά ο Ι. Ναός Προφήτη Ηλία στο  Αεροδρόμιο  Πάχης Μεγάρων που φέρεται να θεμελιώθηκε το 1968.

 

 

 

   Τα χρόνια όμως που ακολούθησαν η ΑΣ <<μεγάλωσε>> έγινε ξεχωριστό Όπλο του ΣΞ, και με τις προσπάθειες - εισηγήσεις όλων των κατά καιρούς διατελεσάντων Διοικητών της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1ηΤΑΞΑΣ) και Διευθυντών της Διεύθυνσης Αεροπορίας Στρατού του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΔΑΣ/ΓΕΣ) , ο Προφήτης Ηλίας το 2010 από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και το 2016 με απόφαση του ΣΑΓΕ, ανακηρύχθηκε επίσημα προστάτης του Όπλου της ΑΣ.

 

        Ταυτόχρονα την ίδια μέρα για φέτος στο Αεροδρόμιο Στεφανοβικείου, κάτω από την αιγίδα της ΔΑΣ/ΓΕΣ , εορτάζεται η «Ημέρα  Μνήμης και Τιμής της  Αεροπορίας Στρατού»:

             Μνήμης, για  τους πεσόντες  ιπταμένους (χειριστές και μηχανικούς).                 

         Τιμής, για τα εν ενεργεία , εν αποστρατεία στελέχη και πολιτικό προσωπικό της.

   

    Ο εορτασμός της «Ημέρας Μνήμης και Τιμής της Αεροπορίας Στρατού» ξεκίνησε το έτος 2011, από το αεροδρόμιο Πάχης Μεγάρων, μετά από πρωτοβουλία  της Λέσχης Αεροπορίας Στρατού (ΛΑΣ). Στη συνέχεια και λόγω της   καθολικής αποδοχής της, από το εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό της   Αεροπορίας Στρατού (ΑΣ), καθιερώθηκε ο ετήσιος εορτασμός της στο αεροδρόμιο   Στεφανοβικείου, έδρα της 1ηΤΑΞΑΣ . Επιλέχθηκε συμβολικά η 7η Μαΐου, διότι είναι η   ημερομηνία υπογραφής του ΠΔ 107/1998, περί συγκρότησης του Όπλου της   Αεροπορίας Στρατού .mnhmeio_Stefanoviki.jpg

   

Ο εορτασμός της φέτος μεταφέρθηκε και συνεορτάζεται με τον Προφήτη Ηλία, λόγω του ότι η 7η Μαΐου βρισκόταν μέσα στην προεκλογική περίοδο. Η ημέρα αυτή αποτελεί  μια ευκαιρία, για  να θυμηθούμε τους συναδέλφους που έχασαν τη ζωή του,  κατά τη διάρκεια αεροπορικών ατυχημάτων, τους οποίους θεωρούμε ιερό χρέος να κρατάμε βαθιά στην μνήμη μας και να τιμούμε.

   

      Ταυτόχρονα τιμούμε όλους αυτούς που συνετέλεσαν στην ένδοξη πορεία της Αεροπορίας Στρατού   στο πέρασμα του χρόνου και στη δημιουργία της με τη σημερινή  μορφή της.  Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε και πρέπει πάντα να ενεργούμε με γνώμονα ότι βασική προϋπόθεση επιτυχίας κάθε οργανισμού, είναι η γνώση της ιστορίας του και της εξελικτικής του πορείας.

         Όταν το 1912 δειλά-δειλά συγκροτείτο ο πρώτος αεροπορικός στόλος στη Λάρισα, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Στρατού, κανείς δε φανταζόταν τη λαμπρή εξελικτική πορεία που θα ακολουθούσε η Αεροπορία Στρατού. Μια πορεία που την οδήγησε, ιδιαίτερα με τη σταδιακή αναβάθμιση των δυνατοτήτων της  και την προμήθεια νέων μεταφορικών και επιθετικών ελικοπτέρων, να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων των Ενόπλων μας Δυνάμεων, συνεισφέροντας πολυποίκιλα και καταλυτικά στην εξέλιξη των επιχειρήσεων. Πέραν όμως από τον επιχειρησιακό τομέα, η Αεροπορία Στρατού όλα αυτά τα χρόνια, είχε σημαντική προσφορά  και προς το κοινωνικό σύνολο, συμμετέχοντας σε δραστηριότητες, όπως δασοπυροσβέσεις, αεροδιακομιδές, διάσωση ή ανεφοδιασμό αποκλεισμένων από θεομηνίες και αεροφωτογραφίσεις για προστασία της περιουσίας (δασικές εκτάσεις, κτηματολόγιο κλπ). Με αυτόν τον τρόπο ενισχύει το κοινωνικό πρόσωπό του Στρατού μας  και ισχυροποιεί τους δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ Στρατού και κοινωνίας.

       Πρωταγωνιστής στη διαχρονική αυτή  προσπάθεια της Αεροπορίας Στρατού, για την εκπλήρωση της αποστολής της και την κοινωνική προσφορά, είναι το εξαίρετο προσωπικό της τόσο το ιπτάμενο (χειριστές - τεχνικοί), όσο και το εδάφους το οποίο με τις άοκνες προσπάθειες του, το υψηλό συναίσθημα ευθύνης και τον επαγγελματισμό εκτελεί το καθήκον του κάτω από δύσκολες συνθήκες.

          Στην αυγή μιας νέας εποχής για τη χώρα μας, αποτελεί πρόκληση για  την Αεροπορία Στρατού,   να ξεπεράσει αγκυλώσεις και νοοτροπίες του παρελθόντος, και να προχωρήσει σε γενναίες τομές, με τόλμη και ρεαλισμό, για το κτίσιμο της νέας Αεροπορίας Στρατού του αύριο. Μίας Αεροπορίας Στρατού ισχυρότερης, αποτελεσματικότερης, ασφαλέστερης και ευέλικτης, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις.

       Προκλήσεις αποτελούν για την ΑΣ, η προμήθεια ένταξη και αξιοποίηση του νέου μεταφορικού ελικοπτέρου που θα αντικαταστήσει το  ιστορικό UH-IH, η αναβάθμιση αεροπορικών της μέσων, ώστε να ανταποκρίνονται στις νέες επιχειρησιασιακές απαιτήσεις,  η δρομολόγηση εναλλακτικών – συμπληρωματικών μορφών συντήρησης κατά τα διεθνή πρότυπα με εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, που θα αποσυμφορήσει το έργο του ΤΧ, καθώς και η αναβάθμιση - τυποποίηση της διακλαδικής πλέον εκπαίδευσης ελικοπτέρων του ιπτάμενου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που παρέχει σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

       Η ημέρα αυτή,  όλους εμάς που ανήκουμε στη μεγάλη οικογένεια της Αεροπορίας Στρατού και βιώσαμε ξεχωριστές συγκινήσεις, επικίνδυνες καταστάσεις και ανεπανάληπτες εμπειρίες  μας γεμίζει αναμνήσεις, γεννά συναισθήματα, μας κάνει υπερήφανους και επαυξάνει τους άρρηκτους δεσμούς φιλίας, που θα μας συντροφεύουν στο υπόλοιπο της ζωής μας.

      Η ΛΑΣ που εκπροσωπεί ένα μεγάλο αριθμό, σε ενέργεια και αποστρατεία στελεχών και πολιτικού προσωπικού της  Αεροπορίας Στρατού, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να είμαστε μια ισχυρή οικογένεια, από την οποία θα αντλούμε δύναμη αισιοδοξία και περηφάνια ,  κινούμενη πάντα χωρίς διαχωρισμούς του παρελθόντος και με πνεύμα συναδελφικής αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας .

      Καλές και ασφαλείς πτήσεις,  αγαπητοί συνάδελφοι της Αεροπορίας Στρατού. 

     Κωνσταντίνος Β. Μανιάτης

       Αντιστράτηγος ε.α

                                                                       

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 19 Ιούλιος 2023 10:19