Υπό όρους ο συνδικαλισμός στους στρατιωτικούς PDF Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο 
Συντάχθηκε απο τον/την Βασίλειος Νικολόπουλος, Ταξχος ε.α.   
Παρασκευή, 10 Ιούνιος 2011 09:34

 στις Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς δέχτηκε ότι μπορούν να έχουν συνδικαλιστική δράση, αλλά όχι με την κλασική μορφή, δηλαδή μέσω της ίδρυσης συνδικαλιστικών σωματείων.

Σε διάσκεψη που πραγματοποίησαν κεκλεισμένων των θυρών, οι αρεοπαγίτες δεν απέκλεισαν το δικαίωμα στους στρατιωτικούς να συνδικαλίζονται, αρκεί το δικαίωμα αυτό να ασκείται σύμφωνα με τους όρους που προβλέπει ο Αστικός Κώδικας και όχι σύμφωνα με το συνδικαλιστικό νόμο 1264/ 1982. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να συστήσουν συνδικαλιστικό σωματείο αλλά, π.χ., Ενωση Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως είναι οι πολιτιστικοί σύλλογοι κ.λπ.

Πάντως, οι εισηγήσεις που έγιναν στην Ολομέλεια ως προς το δικαίωμα ή μη συνδικαλιστικής δράσης των στρατιωτικών ήταν αντικρουόμενες.

Ο αρεοπαγίτης Χαρ. Δημάδης είχε υποστηρίξει ότι τα ατομικά δικαιώματα της συνενώσεως και της συνδικαλιστικής ελευθερίας απολαμβάνουν και οι υπηρετούντες στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Στον αντίποδα κινήθηκε η εισήγηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, που είχε ταχθεί κατά της ίδρυσης συνδικαλιστικών ενώσεων από στρατιωτικούς. Το ζήτημα παραπέμφθηκε τελικά στην Ολομέλεια, από το δ' τμήμα, με αφορμή προσφυγή της Ενωσης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, που υποστήριζε ότι και οι αξιωματικοί έχουν νόμιμο δικαίωμα συνδικαλισμού, όπως έχουν και όσοι υπηρετούν στην ΕΛ.ΑΣ.

Το Πενταμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το 2005, είχε πει ναι στη συνδικαλιστική δράση των αξιωματικών, απόφαση που στη συνέχεια ανατράπηκε από το Εφετείο. Τώρα, ο Αρειος Πάγος αναιρεί τη δευτεροβάθμια απόφαση και αναπέμπει την υπόθεση και πάλι στο Εφετείο.

Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

 

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 10 Ιούνιος 2011 09:40