Στο "μάτι" και το ιστορικό κτήριο της ΣΕΘΑ PDF Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο 
Συντάχθηκε απο τον/την Βασίλειος Νικολόπουλος, Ταξχος ε.α.   
Παρασκευή, 26 Αύγουστος 2011 09:05

Φ.900α/8765/12138/18 Αυγούστου 2011 (Απάντηση ΥΕΘΑ)

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης και ΑΚΕ, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος ,

 σχετικά με την παραχώρηση δημοσίων κτιρίων για στέγαση δικαστηρίων στην περιοχή Αθηνών, σας γνωρίζω τα ακόλουθα σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπ’ όψη μου:

Η συνολική έκταση του ακινήτου της «Πρώην ΣΣΕ», ανέρχεται σε 44.030μ², ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο ΤΕΘΑ και περιήλθε σ’ αυτό δυνάμει του ιδρυτικού νόμου περί συστάσεώς του, ήτοι του Ν.4407/1929.

Η Στρατιωτική Υπηρεσία, το έτος 1982, προκειμένου να ικανοποιήσει αίτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για την εξεύρεση χώρου για τη λειτουργία των Δικαστηρίων, εκμίσθωσε στο ΤΑΧΔΙΚ το σύνολο των κτιρίων της πρώην ΣΣΕ, διατηρώντας το Αβερώφειο Μέγαρο για στρατιωτική χρήση και ειδικότερα για τη στέγαση της ΣΕΘΑ.

Το κτίριο της ΣΕΘΑ, έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο, καταλαμβάνει έκταση 2.500μ² σε δύο (2) ορόφους και πέραν των εκπαιδευτικών του εγκαταστάσεων, αποτελεί μουσείο του Στρατού, με εκθέματα που παρουσιάζουν την ιστορία της ΣΣΕ και του Σώματος των Ελλήνων Αξιωματικών.

Επί του κτιρίου έγιναν παρεμβάσεις, χωρίς να θίγεται το ύφος και η ιστορία του μνημείου, για τη δημιουργία σύγχρονων και λειτουργικών χώρων, με όλα τα τεχνολογικά σύγχρονα οπτικοακουστικά συστήματα, για την κάλυψη των αναγκών εκπαίδευσης, συσκέψεων, συνεργασίας με αντιπροσωπείες ξένων σπουδαστών από συμμαχικές και φιλικές χώρες, ανάπτυξης σύγχρονης βιβλιοθήκης, μέσων πληροφορικής και μηχανοργάνωσης. Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι την τελευταία 6ετία έχουν δαπανηθεί για τον εκσυγχρονισμό, διαμερισμάτωση και αναπαλαίωση του ιστορικού κτίσματος €4.750.000 €.

Παρά ταύτα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, συμμεριζόμενη το εύλογο αίτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την παραχώρηση του κτιρίου της ΣΕΘΑ για κάλυψη αναγκών του Πρωτοδικείου Αθηνών, έχει ήδη δώσει εντολή για την κατά προτεραιότητα εξέταση και υποβολή ολοκληρωμένης εισήγησης από τα αρμόδια Γενικά Επιτελεία για τη δυνατότητα παραχώρησης του κτιρίου της ΣΕΘΑ στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και τη μεταφορά της Σχολής σε άλλο κατάλληλο για τις ανάγκες της κτίριο.

Ερώτηση και ΑΚΕ 21229/1053/3-8-2011 της Βουλής των Ελλήνων

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης, εις τα πλαίσια αναζήτησης στέγης για τα δικαστήρια στην περιοχή Αθηνών, έχει ζητήσει την παραχώρηση του Μεγάρου "ΚΕΡΑΝΗΣ" (σήμερα κενό και σε αχρηστία) στον Πειραιά για στέγαση των δικαστηρίων της πόλεως αλλά και του κτιρίου της Σχολής Εθνικής Άμυνας (περιοχή τ. Σχολής Ευελπίδων) για στέγαση του Πρωτοδικείου Αθηνών του οποίου η ύλη εργασίας διαρκώς διογκώνεται και οι απαιτήσεις για χώρους εργασίας αυξάνονται..

Η αξιοπρεπής κα λειτουργική στέγαση των δικαστηρίων αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση και μέριμνα του κράτους. Οι πιέσεις πολιτών, κοινής γνώμης και εργαζομένων λειτουργών της δικαιοσύνης είναι καθημερινές. Αλλά και οι αρνητικές εντυπώσεις από την πτωχή και ξεπερασμένη κτιριακή υποδομή που δυσχεραίνει το καθημερινό έργο των δικαστηρίων επιβάλλουν πλέον σήμερα την χωρίς καθυστερήσεις λήψη αποφάσεων και την υλοποίηση με ταχύτητα στεγαστικών προγραμμάτων για τα δικαστήρια της πρωτεύουσας.

Σημειώνεται ότι η κτιριακή υποδομή αποτελεί τελείως αυτονόητο προ­απαιτούμενο για πρακτική υλοποίηση άλλων δράσεων στηρίξεως του έργου των δικαστηρίων όπως η μηχανοργάνωση, η εφαρμογή τεχνολογιών πληροφορικής και η στελέχωση με επαρκές γραμματειακό προσωπικό που αποτελούν πάγια και διαχρονικά αιτήματα.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΣΘΕ

να ενημερώσετε το Σώμα εάν προτίθεσθε να ικανοποιήσετε το παραπάνω συγκεκριμένο και πολύ εύλογο αίτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης που είναι και δημόσιο αίτημα και με τι χρονοδιάγραμμα ή εάν έχετε να αντιπροτείνετε άλλες κτιριακές λύσεις και μάλιστα αναλόγως αδάπανες για το δημόσιο όπως η παραπάνω) στεγαστική πρόταση του κ. Υπουργού δικαιοσύνης.

Ο ερωτών Βουλευτής

Αθανάσιος Γιαννόπουλος

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 03 Σεπτέμβριος 2011 23:15