Διάρκεια απαλλαγής μετά από εκτέλεση 24ωρης υπηρεσίας PDF Εκτύπωση E-mail
Αξιολόγηση Χρήστη: / 3
ΧείριστοΆριστο 
Συντάχθηκε απο τον/την Βασίλειος Νικολόπουλος, Ταξχος ε.α.   
Παρασκευή, 23 Σεπτέμβριος 2011 23:37

Φ.900α/8814/12193/19 Σεπτεμβρίου 2011

Σε απάντηση της σχετικής Eρώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ιωάννης Κοραντής, με θέμα «Διάρκεια

 απαλλαγής μετά από εκτέλεση 24ωρης υπηρεσίας», σας γνωρίζω τα ακόλουθα σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη μου:

 

Το στρατιωτικό προσωπικό που εκτελεί 24ωρη υπηρεσία διανυκτερεύσεως λαμβάνει απαλλαγή 24ωρης διάρκειας, την επόμενη εργάσιμη ημέρα, όπως καθορίζεται στη σχετική Υπουργική Απόφαση.

 

Η ανωτέρω απαλλαγή, αρχίζει με την έναρξη του ωραρίου της οποιασδήποτε εργάσιμης ημέρας που λαμβάνει το στρατιωτικό προσωπικό την απαλλαγή και τελειώνει την επόμενη ημέρα στην έναρξη του ωραρίου εργασίας. Αυτό σημαίνει απαλλαγή από όλες τις δραστηριότητες ολόκληρης της επόμενης εργάσιμης ημέρας και εκτιμάται ότι δεν τίθεται θέμα έκδοσης διευκρινιστικών οδηγιών.

 

Ερώτηση 22242/5-9-2011 της Βουλής των Ελλήνων

 

Στο άρθρο 7 της Υπουργικής Απόφασης, υπ αριθ. Φ. 400/32/82424/Σ,343/27-5-2011/ (ΦΕΚ Β 1139), αναφέρεται ότι «οι στρατιωτικοί, που εκτελούν 24ωρη υπηρεσία διανυκτερεύσεως τις καθημερινές, δικαιούνται απαλλαγής την επόμενη εργάσιμη ημέρα και αυτοί που εκτελούν την ως άνω υπηρεσία Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και τις επίσημες αργίες δικαιούνται απαλλαγής οποιαδήποτε ημέρα εντός της επόμενης εβδομάδας».

 

Θεωρείται αυτονόητο ότι αυτό το δικαίωμα απαλλαγής αρχίζει με την έναρξη του ωραρίου εργασίας της οποιασδήποτε εργάσιμης ημέρας, που οι ενδιαφερόμενοι επιλέγουν, ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την εκτέλεση της 24ωρης υπηρεσίας και λήγει μετά από 24 ώρες. Εν τούτοις, μου περιέρχεται η πληροφορία ότι επειδή το προαναφερθέν άρθρο της ανωτέρω ΥΑ δεν αναφέρει ρητά ότι η απαλλαγή είναι 24ωρης διάρκειας, όπως και η εκτέλεση της υπηρεσίας, σε αρκετές περιπτώσεις δεν χορηγείται στα ενδιαφερόμενα στελέχη απαλλαγή ολόκληρης ημέρας, αλλά μόνο κάποιων ωρών, συνήθως 8.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

 

1. Τι ισχύει τελικά με την απαλλαγή μετά από εκτέλεση 24ωρης υπηρεσίας; Είναι 24ωρη η απαλλαγή όπως και η εκτέλεση της αντίστοιχης υπηρεσίας;

 

2. Η ανωτέρω απαλλαγή, που χορηγείται στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ξεκινάει με την έναρξη του ωραρίου της οποιασδήποτε εργάσιμης ημέρας, που λαμβάνουν την απαλλαγή και τελειώνει την επόμενη ημέρα στην έναρξη του ωραρίου εργασίας;

 

3. Σε καταφατική περίπτωση, θα μεριμνήσει για την έκδοση σχετικής διευκρινιστικής Υπουργικής Απόφασης;

 

O ερωτών βουλευτής

 

Ιωάννης Κοραντής

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 23 Σεπτέμβριος 2011 23:39