ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ. 2013 PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 03 Ιούνιος 2013 21:12

       Την  Παρασκευή 31 Μαΐου 2013,  η  Λέσχη Αεροπορίας Στρατού (ΛΑΣ),  σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αεροπορίας Στρατού του ΓΕΣ,  την 1η ΤΑΞΑΣ και με την αμέριστη συμπαράσταση της Ηγεσίας του ΓΕΕΘΑ και

του  ΓΕΣ,  διοργάνωσαν  στο Α/Δ  Στεφανοβικείου Μαγνησίας,  την «Ημέρα Μνήμης και Τιμής της Αεροπορίας Στρατού»  για τα στελέχη της, ήτοι: 

                   α. Μνήμης για  τους  38 ιπταμένους (χειριστές και μηχανικούς) που έχασαν τη ζωή τους κατά την  πτήση.

                   β. Τιμής για τα εν ενεργεία (εε) και εν αποστρατεία (εα) στελέχη και πολιτικό προσωπικό της Αεροπορίας Στρατού (ΑΣ).

     Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αντγος εα Παναγιώτης Καράμπελας, ο επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ και μέλος της ΛΑΣ Στρατηγός Δημήτριος Γράψας, ο Αντιπεριφεριάρχης κ. Καλτσογιάννης Γεώργιος, ο Διοικητής του Β’ ΣΣ Αντγος Ζαχαρίας  Βερίγος,  ο επίτιμος Δκτης του Β’ ΣΣ Αντγος εα Ιωάννης Τουρναβίτης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αεροπορίας Στρατού του ΓΕΣ Υπτγος Βασίλειος Δήμου, ο Διοικητής της 32 ΤΑΞΠΝ Ταξχος Χρήστος Σίμος,  ο Διοικητής της 1ης ΤΑΞΑΣ Ταξχος Αντώνιος Δάρας, ο Διευθυντής του ΓΑΠΕ/ΓΕΣ  Ταξχος Γεώργιος Καϊμακτσής, ο Λιμενάρχης Βόλου Αντιπλοίαρχος Χρήστος Κανάκης, οι   Διοικητές και αντιπροσωπείες των ΣΑΣ,307 ΤΣΥΑΥ2ου ΣΥΑΣ, όλων των Μονάδων της Αεροπορίας Στρατού (ΜΑΣ),   οι οικογένειες των πεσόντων, διατελέσαντες επίτιμοι Διοικητές μειζόνων σχηματισμών, πρώην Διευθυντές ΔΑΣ/ΓΕΣ και  Διοικητές ΤΑΞΑΣ-ΜΑΣ και   αντιπροσωπεία της 111ΠΜ.

     Επίσης παρευρέθηκαν  ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ  Αντγος εα Παντελής Μαυροδόπουλος και ο Αντιπρόεδρος Ευάγγ. Δανιάς,  οι πρόεδροι των Παραρτημάτων ΕΑΑΣ Βόλου και Λάρισας, ο Πρόεδρος και ο Γ’ Αντιπρόεδρος της ΠΟΣ, οι Πρόεδροι των Συνδέσμων ΣΣΕ 1971-1973-1978 και Παραρτήματος ΤΧ (Λάρισας), ο Αντιπρόεδρος του ΣΑΑΥΣ,  τα ΔΣ και  Μέλη της ΛΑΣ και του ΣΑΑΑΣ, εκπρόσωποι του Ελληνικού Συνδέσμου Ναυτικής Αεροπορίας (ΕΣΝΑ) και του Συνδέσμου Αποστράτων Αξκων ΜΧ  και μεγάλος αριθμός αποστράτων (χειριστών- τεχνικών) και πολιτικού προσωπικού που υπηρέτησαν στην  ΑΣ.

     Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προσέλευση της Πολεμικής Σημαίας της 1ης ΤΑΞΑΣ.  Στη μνήμη των 38 αειμνήστων ιπταμένων και παρουσία των οικογενειών τους, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του   Αρχιμανδρίτη Ραφαήλ.  Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε το προσκλητήριο νεκρών και οι τιμητικές βολές, όπου άγημα της 1ης ΤΑΞΑΣ και η μπάντα της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ απέδιδαν τις προβλεπόμενες τιμές.  Ανείπωτη η συγκίνηση που διαπότισε τη ψυχή μας στο άκουσμα των ονομάτων των συναδέλφων μας, φίλων και συγγενών, που πέταξαν ψηλά στο Πάνθεο των Ηρώων, στην πολύχρονη ιστορία της Αεροπορίας Στρατού.  Απόλυτη σιωπή. Ο εκκωφαντικός ήχος της κλαγγής των όπλων του τιμητικού αγήματος επέτεινε τη συγκινησιακή φόρτιση, διέκοψε τις πτήσεις ψυχής στο παρελθόν και μας προσγείωσε στην πραγματικότητα. Θεωρούμε ιερό μας χρέος να κρατάμε βαθιά στην μνήμη μας τους 38 πεσόντες ιπταμένους συνάδελφους  της περιόδου 1912-1930,  αλλά και τους επίσης  38 πεσόντες της περιόδου 1947-2013,  οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους κατά την πτήση στην εκτέλεση του καθήκοντος.

     Ακολούθησαν η ανάγνωση ημερήσιας διαταγής από το Δντή ΔΑΣ/ΓΕΣ, σύντομες ομιλίες από τον ΥΦΕΘΑ και από τον Πρόεδρο της ΛΑΣ Βασίλειο Νικολόπουλο. Κατάθεση στεφάνων έγιναν από τον ΥΦΕΘΑ, την ΕΑΑΣ,  τη  ΛΑΣ, το ΣΑΑΑΣ, το Παράρτημα ΤΧ Λάρισας και  την ΠΟΣ. Στη συνέχεια επιδόθηκαν στις οικογένειες των θανόντων αναμνηστικά από τη ΔΑΣ/ΓΕΣ και  μετάλλια από τη ΛΑΣ, σε μνήμη των πεσόντων.

      Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης τιμήθηκαν τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη και πολιτικό προσωπικό της Αεροπορίας Στρατού και του Τεχνικού Σώματος (αρμοδιότητας αεροπορικού υλικού), με την επίδοση από τον Πρόεδρο της ΛΑΣ ειδικών τιμητικών διακρίσεων στους Διοικητές των  1ης ΤΑΞΑΣ, ΣΑΣ και 307 ΤΣΥΑΥ. Εντυπωσιακή ήταν η στατική επίδειξη των αεροπορικών και λοιπών  μέσων της ΑΣ. Η εκδήλωση έκλεισε με ενημερώσεις.

     Ήταν μία εντυπωσιακή εκδήλωση, αντάξια του σκοπού της, που έγινε για δεύτερη  φορά μετά τα Μέγαρα, συγκέντρωσε πλήθος  ε.α. στελεχών  από πολλά μέρη της χώρας, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία,  οι οποίοι εξέφρασαν την ευαρέσκειά τους για την οργάνωση και την επιθυμία τους για καθιέρωσή της  σε μόνιμη βάση. Ήταν μία ηθική υποχρέωση απέναντι στους  ιπταμένους συναδέλφους μας που έχασαν τη ζωή τους στην εκτέλεση του καθήκοντος, αλλά και αναγνώρισης του έργου του προσωπικού της ΑΣ, από το οποίο προέρχονται και οι απόστρατοι που  διαχρονικά ανήκουν σε αυτό. Ευχαριστούμε όσους βρέθηκαν κοντά μας σε αυτή τη ξεχωριστή για την Αεροπορία Στρατού ημέρα.

     Ιδιαίτερα η ΛΑΣ εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της στο προσωπικό της ΔΑΣ/ΓΕΣ, της ΣΑΣ, αλλά και των 1ου ΤΕΑΣ, 1ου-2ου ΤΕΕΠ, 1ου ΤΥΑΔ, ΛΑΦΣ, που υπό την καθοδήγηση και συντονισμό της 1η ΤΑΞΑΣ και παρά το ήδη βεβαρημένο πρόγραμμα τους, ανταποκρίθηκαν και συντέλεσαν αποφασιστικά στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                        Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

     Νικολόπουλος Βασίλειος                                                                   Παρασκευόπουλος Αναστάσιος  

               Ταξχος εα                                                                                             Ανχης εα   

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 18 Μάιος 2021 20:42