Εφημερίδες

 

Επισκέπτες

3867524
ΣήμεραΣήμερα133
ΕβδομάδαΕβδομάδα1284
ΜήναςΜήνας15713
ΣυνολικάΣυνολικά3867524
Μεγαλύτερη 12-20-2023:5148
Statistik created: 2024-03-29T13:18:50+02:00
Αιτήματα για ΒΟΕΑ. PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 30 Μάρτιος 2011 23:15

 

 

            Μετά από πρωτοβουλία μερισματούχων του ΜΤΣ με θέμα το ΒΟΕΑ, πραγματοποιήθηκε την 23η Μαρτίου 2011 συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ταμείου, στον οποίο επιδόθηκε σχετικό ψήφισμα. Τα αιτήματα και οι απαντήσεις- δεσμεύσεις  που δόθηκαν είναι όπως παρακάτω:

 

 

1.  Να κατοχυρωθεί νομικά ότι οι  κρατήσεις υπέρ ΒΟΕΑ,  δεν θα χρησιμοποιούνται για κανένα άλλο σκοπό. Προς τούτο να δημιουργηθεί ξεχωριστός λογαριασμός για το ΒΟΕΑ στον οποίο θα πηγαίνουν οι κρατήσεις υπέρ ΒΟΕΑ και ποσοστό από τα λοιπά έσοδα του ΜΤΣ (κοινωνικούς πόρους, διαχείριση περιουσίας κλπ).

-Έχει έτοιμη σχετική πρόταση νόμου για δημιουργία ξεχωριστού λογαριασμού για το ΒΟΕΑ,  την οποία θα καταθέσει για έγκριση στο ΔΣ του ΜΤΣ.

 

2.  Οι αιτήσεις  να ικανοποιούνται   κατ’ απόλυτη σειρά  προτεραιότητας, πλην αποδεδειγμένων σοβαρών λόγων υγείας.

-Αποδέχθηκε  το αίτημα και θα το φέρει για έγκριση στο ΔΣ του ΜΤΣ. Ζήτησε  να του σταλεί από κάποιον φορέα η παραπάνω πρόταση. Πρότεινε να  συγκροτηθεί επιτροπή για να συνεργαστεί με την επιτροπή αξιολόγησης των κατ εξαίρεση αιτήσεων.

 

3.   Για λόγους διαφάνειας, να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΜΤΣ: 

α. Επετηρίδα κατά τα πρότυπα του ΑΟΟΑ, με όλα τα στοιχεία αυτών που έχουν υποβάλλει αίτηση για χορήγηση ΒΟΕΑ. Η επετηρίδα να είναι προσβάσιμη με χρήση κωδικού.

β. Πίνακας με όλα τα στοιχεία (ονομ/νυμο, αριθμός επετηρίδας, αριθμός πρωτοκόλλου. κλπ), όσων οι αιτήσεις για χορήγηση ΒΟΕΑ ικανοποιήθηκαν.

-Αποδέχτηκε την πρόταση. Εντός διμήνου θα έχει δημιουργηθεί η παραπάνω επετηρίδα στα  πρότυπα του ΑΟΟΑ.

-Άμεσα θα δημοσιοποιηθεί ο αριθμός των εκκρεμουσών αιτήσεων ανά μήνα, από τον Οκτ 2008.

 

4.  Να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες  εξεύρεσης πόρων , για την ικανοποίηση όσων το δυνατόν περισσοτέρων χρονιζουσών αιτήσεων και να μας δοθεί ρεαλιστικό  και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ικανοποίησης τους, προκειμένου να σταματήσει αυτή η  απαράδεκτη συσσώρευση.

-Έχει έτοιμη πρόταση για αναδιάρθρωση του χρέους του ΜΤΣ σε βάθος χρόνου, προκειμένου το Υπουργείο Οικονομικών να σταματήσει τη δέσμευση των εισφορών των μετοχομερισματούχων και έτσι να αποκατασταθεί σταδιακά η ρευστότητα.

-Υπολογίζει φέτος να ικανοποιήσει μέρος των αιτήσεων του 2008 και μέσα στην πενταετία(περίπου 2000-3000/έτος)  όλες τις λοιπές εκκρεμούσες αιτήσεις.

-Το ΒΟΕΑ για τις αιτήσεις πριν τις 31 Δεκ 2010, θα υπολογιστεί χωρίς την μείωση του μερίσματος, ενώ για αυτές μετά την 01 Ιαν 2011 με το νέο μέρισμα ήτοι μειωμένο κατά 25%.

 

5.   Να δοθεί κατάσταση  με αιτήσεις που είχαν κατατεθεί από τον Οκτ 2008 μέχρι σήμερα και  ικανοποιήθηκαν,  με την αιτιολογία της κατ’ εξαίρεση χορήγησης τους.

-Θα μπορεί να μας την δώσει σε 10 ημέρες

 

6.  Να ενημερωνόμαστε μέσω της ιστοσελίδας του ΜΤΣ συνεχώς για τις ενέργειές σας,  στα πλαίσια των υπόψη προτάσεων, και την πρόοδο υλοποίησης  τους, καθώς και για κάθε άλλη εξέλιξη επί του θέματος.

-Θα μας ενημερώνει για τις εξελίξεις, που έχουν περάσει από κάποιο στάδιο υλοποίησης . Όχι όμως και για προγραμματισμό.

 

7.  Ο  Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών (ΠΟΣ) πρότεινε, να ζητήσει ο Πρόεδρος  του ΜΤΣ οικονομική στήριξη  από το ΓΕΣ και την ΕΛΑΣ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα η έλλειψη ρευστότητας για το ΒΕΑ, ιδίως του 2011.

-Ο Πρόεδρος του ΜΤΣ, αποδέχθηκε την πρόταση και υποσχέθηκε να αποστείλει σχετικό αίτημα.

 

 

Συμπεράσματα

 

Έγιναν αποδεκτοί οι τρεις άξονες στους οποίους στηρίχτηκε η προσπάθεια, με ανάλογη δέσμευση του Προέδρου του ΜΤΣ.

1.    Δημιουργία ξεχωριστού λογαριασμού ΒΟΕΑ

2.            Διαφάνεια,  με τη δημιουργία και ανάρτηση επετηρίδας στα πρότυπα του ΑΟΟΑ

            3.   Ικανοποίηση   των αιτήσεων κατ’ απόλυτη σειρά  προτεραιότητας, πλην αποδεδειγμένων σοβαρών λόγων υγείας. 

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάσουμε μέχρι να ολοκληρωθούν.

Παρακαλείται η ΕΑΑΣ και οι φορείς που στήριξαν την προσπάθειά μας,  να  συνδράμουν στην  υλοποίηση των στόχων καθώς και κατά την κρίση τους ενέργειες για άμεση επίλυση του προβλήματος.

Παρακαλείται ο Πρόεδρος του ΜΤΣ, να αναρτήσει σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΜΤΣ, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι Μετοχομερισματούχοι.

 

Πασχάλης Κωνσταντίνος

ΣΣΕ/82

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 08 Απρίλιος 2011 15:06