Συνεργασία ΠΟΣ με Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών. Ανακοίνωση 66 PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 05 Ιούλιος 2016 18:47

            ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ                                                                                                                 Αριθμ. Πρωτ. 34/2016

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ                                                                                             Αθήνα,  5 Ιουλ. 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 66

      Τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016,  πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΠΟΣ με ανώτερα υπηρεσιακά στελέχη των Υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, που εμπλέκονται με το νέο ασφαλιστικό νόμο 4387/2016.  Η συνάντηση έγινε κατόπιν

πρόσκλησης εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας για ενημέρωση της Ομοσπονδίας  επί των προτάσεών της που είχε καταθέσει, ενόψει έκδοσης εγκύκλιου, σε συνάντηση με τον Υφυπουργό Εργασίας Αναστάσιο Πετρόπουλο τον Μάιο 2016, αμέσως μετά την ψήφιση του παραπάνω νόμου.

    Από τη συνάντηση/ενημέρωση προέκυψαν τα παρακάτω:

  •     Έγινε αποδεκτή η πρόταση της ΠΟΣ, ώστε τα Στελέχη των ΕΔ και ΣΑ που υπέβαλαν αίτηση αποστρατείας μέχρι και 30.6.2016, να λογίζεται ως αίτηση συνταξιοδότησης και ως ημερομηνία να λαμβάνεται η ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης στη Μονάδα ή υπηρεσία του ενδιαφερομένου. Ειδικά για τις αποστρατείες με ευθύνη της Υπηρεσίας (από τα αρμόδια συμβούλια), που έγιναν μέχρι 30/6/2016, οι συντάξεις να κανονίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν πριν την εφαρμογή του νόμου, ανεξάρτητα από το πότε θα εκδοθούν τα Προεδρικά Διατάγματα αποστρατείας και θα δημοσιευτούν σε ΦΕΚ.
  •     Θα υπάρξει διευκρίνιση για εργασία αποστράτων (καθηγητές κλπ), χωρίς περικοπή συντάξεων σε σχέση με το Ν. 3234/2004, σύμφωνα με σχετική πρόταση της ΠΟΣ.
  •     Όσοι δικαιούνται και επιθυμούν να αναγνωρίσουν διπλά συντάξιμα (για καταταγέντες μετά την 1/1/1993), οι καταβαλλόμενες εισφορές θα είναι 6.67%, ανεξαρτήτως χρόνου αναγνώρισης  (δεν ισχύει αυτό που γράφεται, ότι δηλ. οι εισφορές θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι 31/12/2016). Το υπόλοιπο 13,33% θα καταβάλλεται από τον εργοδότη. Αφορά όσους υπηρέτησαν μέχρι 5 έτη σε παραμεθόριο ή σε μονάδες εκστρατείας και τις συναφείς περιπτώσεις των ΣΑ.  Επίσης αφορά όσους τέθηκαν σε πτητική ενέργεια, υπηρέτησαν σε υποβρύχια ή τέθηκαν σε ενέργεια αλεξιπτωτιστού - υποβρύχιου καταστροφέα, ή υπηρετούσαν ως τεχνικοί σε μονάδες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς ή σε ναρκαλιευτικά συνεργεία ή για το αστυνομικό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας που υπηρετούσε σε αστυνομικές υπηρεσίες με αποστολή την επισήμανση, την περισυλλογή, την εξουδετέρωση και τη διενέργεια των αναγκαίων εργασιών για την καταστροφή εκρηκτικών μηχανισμών και αυτοσχέδιων βομβών ή για το προσωπικό των ειδικών κατασταλτικών αντιτρομοκρατικών μονάδων της Ελληνικής Αστυνομίας ή για το προσωπικό υποβρύχιων αποστολών του Λιμενικού Σώματος.
  •     Τα παραπάνω, όπως και άλλα θέματα (υπολογισμός του πλαφόν των 2.000 ευρώ, η κατά προτεραιότητα χορήγηση εφάπαξ ειδικών κατηγοριών κλπ),  θα περιληφθούν στη σχετική εγκύκλιο που θα αφορά τους Στρατιωτικούς και τα Σώματα Ασφαλείας, η οποία θα εκδοθεί μέχρι τις 20 Ιουλίου 2016.

     

       Η Ομοσπονδία θεωρεί χρήσιμη και εποικοδομητική αυτή τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με το Υπουργείο Εργασίας.  Εκτιμάται ότι η συνεργασία θα συνεχισθεί και για άλλα θέματα που έχουν προταθεί (η παράγραφος 1γ του άρθρου 6, χηρεία κλπ), τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα και χρήζουν νομοθετικής ρύθμισης.

     

       Με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα, έγγραφα, ανακοινώσεις, συνεντεύξεις κλπ, περί «πλασματικών»,  η ΠΟΣ θεωρεί απαραίτητο να διευκρινίσει, ότι σύμφωνα με το άρθρο 40 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών συντάξεων (ΠΔ 169/2007), ο χρόνος υπηρεσίας που διανύθηκε σε Μονάδες εκστρατείας, σε Μονάδες και Υπηρεσίες και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ζώνης Μάχης, σε πολεμικά πλοία, αστυνομικά τμήματα κλπ (λεγόμενα παραμεθορίου για τους στρατιωτικούς ή μάχιμα για τα ΣΑ), ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΣ, αλλά ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΜΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ που λογίζεται στο διπλάσιο. Το ίδιο ισχύει και για ιπταμένους, αλεξιπτωτιστές, ΟΥΚ, υποβρύχια κλπ (άρθρο 41 ΠΔ 169/2007). ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ είναι τα έτη τέκνων, σπουδών κλπ, που μπορεί να αναγνωρίσει κάθε εργαζόμενος με τις γενικές για όλους διατάξεις.

                                                       Για το Διοικητικό Συμβούλιο

                        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                            Ο ΑΝΑΠΛ.  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  

             Νικολόπουλος Βασίλειος                                                              Ταραντίλης Δημήτριος

                      Ταξίαρχος  εα                                                                      Συνταγματάρχης  εα

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 29 Ιούλιος 2019 12:05