Γενική Συνέλευση και κοπή Βασιλόπιτας της ΠΟΣ, Μαρ. 2017. Ανακοίνωση 79 PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 21 Μάρτιος 2017 11:50

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ    

                                                                                                                                             Αριθμ. Πρωτ.  10/2017

                                                                                                                                             Αθήνα, 10 Μαρτίου 2017

                                                                        ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 79

(Κάνοντας κλικ  στα πράσινα, βλέπετε φωτογραφίες)

      Την Κυριακή, 5 Μαρτίου 2017, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στη ΛΑΕΔ, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση και η κοπή της βασιλόπιττας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών.

     Στην εκδήλωση παρέστησαν:

     Από τους Φορείς της ΠΟΣ συμμετείχαν:

και επιπλέον οι κατά περίπτωση αντιπρόσωποι των Φορέων της ΠΟΣ, όπως καθορίζεται στο καταστατικό.

 

      Στο πρώτο μέρος τις εργασίες συντόνισε ο Αντγος εα Σωτήριος Χαρωνίτης,  Γ’ Αντιπρόεδρος της ΠΟΣ.  Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΠΟΣ, Ταξχος εα Βασίλειος Νικολόπουλος, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και συμμετέχοντας στη Γ.Σ. και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους.  Στο χαιρετισμό-ομιλία του επισήμανε ότι η ασφάλεια αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα για τη χώρα μας, αλλά και για την ίδια την Ευρώπη, καθιστώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις βασικό πυλώνα διασφάλισης της ειρήνης, οι οποίες πλέον ανέλαβαν ρόλους που ξεφεύγουν από τα στενά όρια της αποστολής τους.  Τόνισε ιδιαίτερα ότι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, στο όνομα της σωτηρίας της χώρας, εφαρμόζουν μια κατ’ επιταγή πολιτική, προσκολλημένη στις λογιστικές αποτιμήσεις των οικονομικών δεδομένων και δυνατοτήτων, αγνοώντας τον παράγοντα άνθρωπο, με τελευταία παραδείγματα το ασφαλιστικό και το φορολογικό!   Αν το επίκεντρο των αποφάσεων ήταν ο άνθρωπος, η  κοινωνία μας θα ήταν πολύ καλύτερη.  Υπενθύμισε κλείνοντας, ότι «Η μόνη χαμένη μάχη στη ζωή σου, είναι αυτή που δεν έδωσες ποτέ»

      Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί προσκεκλημένων:

      Ο εκπρόσωπος του ΥΕΘΑ μετέφερε τις θερμότερες ευχές και την στήριξη του Υπουργού κ. Πάνου Καμένου για την ΠΟΣ, αλλά και την αγαστή συνεργασία μεταξύ Υπουργείου και ΠΟΣ προς όφελος των αποστράτων και ε.ε. Στελεχών.  Στη συνέχεια, αναφέρθηκε ότι, με μέριμνα του Υπουργείου λειτουργεί γραφείο των Ενώσεων Αποστράτων στο ΥΠΕΘΑ, καθιερώθηκε η 21η Νοεμβρίου ως ημέρα εορτασμού των αποστράτων, με το ν.4407/2016 επανήλθε ο ΟΣΜΑΕΣ στην εποπτεία του ΥΠΕΘΑ, ξεκίνησε εκ νέου η προβολή της τηλεοπτικής εκπομπής  «Με Αρετή και Τόλμη», η μέριμνα για θέματα που αφορούν στον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου (ν.4387/2016), κλπ. Επίσης, όσον  αφορά στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, τόνισε ότι το Υπουργείο μεριμνά για τη διατήρηση του στρατιωτικού χαρακτήρα του ΝΙΜΤΣ καθώς και για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του 401 ΓΣΝΑ.  

      Ο εκπρόσωπος της ΕΔΔ μετέφερε τις ευχές του Δ.Σ. της Ένωσης και δήλωσε ότι ευελπιστεί το Κράτος να στηρίξει τους Στρατιωτικούς, όχι από τυπικό καθήκον προς αυτούς, αλλά οφείλει να αναδιατάξει τις προτεραιότητες με ειδική μέριμνα προς τους στρατιωτικούς και το λειτούργημά τους.

      Ο Πρόεδρος του Συντονιστικού και της ΕΑΑΝ ευχαρίστησε για την πρόσκληση, ευχήθηκε στη ΠΟΣ και δήλωσε ότι είναι τιμή και χαρά η συνεργασία του με αυτήν.  Επίσης δήλωσε ότι σε δύσκολες στιγμές η ΠΟΣ και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, στάθηκαν δίπλα στις Ενώσεις, είχαν άριστη συνεργασία και στάθηκε αρωγός σε πορείες και διαμαρτυρίες.  Επίσης, τόνισε ότι αν και έχουν παρθεί δύο αποφάσεις από το ΣτΕ για την επιστροφή των αναδρομικών, έχει εφαρμοσθεί μόνο μέρος των αποφάσεων αυτών και δήλωσε ότι οι Ενώσεις Αποστράτων έχουν προσφύγει και κατά του νόμου Κατρούγκαλου (ν.4387/2016).

       Ο Πρόεδρος της ΑΓΣΣΕ ευχαρίστησε για τη πρόσκληση, αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας με την ΠΟΣ, τόνισε την αναγκαιότητα της συμπόρευσης στη διεκδίκηση κοινών θεμάτων και έδωσε έμφαση στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι Έλληνες. «Υπάρχει κάτι χειρότερο από τη δυστυχία, είναι να τη συνηθίσεις» ανέφερε.  Τέλος ευχήθηκε καλή χρονιά και καλύτερες ημέρες για όλους.

        Ο Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Χριστόπουλος μετέφερε εν αρχή τις ευχές του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου προς τα Μέλη της Ομοσπονδίας.  Στη συνέχεια προέβη στον αγιασμό της βασιλόπιτας, ενώ του επιδόθηκε ως αναμνηστικό το έμβλημα της ΠΟΣ.

        Στη συνέχεια ο Συντονιστής κάλεσε τον Διευθυντή της ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ. για σύντομο χαιρετισμό και ενημέρωση για τη νέα υπηρεσία.  Ο κ. Ζησιμάτος ευχαρίστησε για την πρόσκληση και στη συνέχεια προχώρησε στην παρουσίαση της νέας υπηρεσίας στην οποία προΐσταται.  Ενημέρωσε για τους λόγους ίδρυσής της και τόνισε ότι η νέα υπηρεσία θα αποτελέσει μια καινοτόμα διαχειριστική ομπρέλα χωρίς να κινδυνεύει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.  Επίσης δήλωσε ότι, η εν λόγω Υπηρεσία έχει ξεκινήσει εργασία από την πρώτη ημέρα που αποφασίστηκε η ίδρυσή της, αποτελεί τον κύριο επιτελικό φορέα διαχείρισης των ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, το ποσοστό αξιοποίησης θα ανέλθει στο 5% της αντικειμενικής αξίας των προς εκμίσθωση ακινήτων, έχουν γίνει επαφές με ξένους επενδυτές, η όλη διαδικασία των πλειστηριασμών θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία θα δημιουργηθεί από τις υπηρεσίες πληροφορικής του ΥΠΕΘΑ με σχεδόν μηδενικό κόστος και με πλήρη διαφάνεια.  Τέλος, ανέφερε ότι ήδη λειτουργεί ιστοσελίδα της Υπηρεσίας, πέντε (5) ακίνητα είναι έτοιμα να εκμισθωθούν μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, ενώ στους στόχους της είναι η ανάπτυξη θεματικού τουρισμού σε ανενεργά στρατόπεδα απομακρυσμένων περιοχών, περιηγητικός τουρισμός κ.λπ. καθώς επίσης και η συνεργασία της με το Πολεμικό Μουσείο για την αξιοποίηση αποθεμάτων με σκοπό την ίδρυση νέων μουσείων.

        Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΔΣ παρουσίασε συνοπτικό απολογισμό του έργου της ΠΟΣ.  Αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που έχει αναπτύξει η Ομοσπονδία στην κατεύθυνση υποστήριξης των δικαιωμάτων και διεκδίκησης των αιτημάτων των Στρατιωτικών, ενημέρωσης των συναδέλφων και προβολής των θεμάτων μέσω των ΜΜΕ.  Αναφέρθηκε επίσης στις παρεμβάσεις και προτάσεις της καθώς και στη συνεργασία της με την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Υπ. Εθνικής Άμυνας, τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, με ΜΤΣ, ΝΙΜΤΣ, ΑΟΟΑ, ΤΕΘΑ, Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και άλλους Φορείς.

         Ακολούθησε η κοπή της Βασιλόπιτας.  Τυχερός αναδείχτηκε ο ΣΑΑΣΣΕ Τάξεως 1975 στον οποίο δόθηκε αναμνηστική πλακέτα της ΠΟΣ, που παρέλαβε ο Αντιπρόεδρος Αντγος εα Δημ. Δημητρούλης.  Μεταξύ των  αντιπροσώπων των Φορέων, τυχερός αναδείχτηκε ο Υπτγος εα Σταθάκος Σταύρος του ΣΑΑΣΣΕ Τάξεως 1957. Ακολούθως ο ΣΑΑΣΣΕ Τάξεως 1975 απένειμε στην ΠΟΣ πλακέτα με το έμβλημα του Συνδέσμου  «Για το έργο της προς όφελος των Συναδέλφων». (Βασιλόπιτα στα Μέλη του ΔΣ/ΠΟΣ, Δημ. Ταραντίλη και Σταματίνα Λιάπη και στον Δντη ΛΑΕΔ Ταξχο Γεώργ. Ρέλλια)

 

        Στο δεύτερο μέρος, εκλέχθηκε το Προεδρείο της ΓΣ με πρόεδρο τον Αντγο ε.α. Δημήτριο Σπυρίδων, επίτιμο Δκτη 1ης Στρατιάς και Γραμματέα την κα Σταματίνα Λιάπη, μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΣ.

      Ο Πρόεδρος της ΓΣ κάλεσε τον Διευθυντή της ΔΥΓ/ΓΕΣ για σύντομη ενημέρωση, ο οποίος  αναφέρθηκε στην ευαισθησία του κ. Α/ΓΕΣ για την υγειονομική περίθαλψη, τόσο του εν ενεργεία όσο και του εν αποστρατεία προσωπικού, για τις βελτιώσεις στο υγειονομικό σύστημα του ΣΞ, την ανακαίνιση του 401 ΓΣΝΑ και στο ότι το 424 ΓΣΝΘ αποτελεί πρότυπο νοσοκομείο, μοναδικό στα Βαλκάνια.  Επίσης ανέφερε ότι το 2016 εξετάστηκαν στα εξωτερικά ιατρεία των στρατιωτικών νοσοκομείων 385.000 ασθενείς και νοσηλεύτηκαν 30.000 οι δε πόροι για την συντήρηση του υγειονομικού συστήματος στηρίζονται στον Π/Υ του ΓΕΣ και στον ΕΟΠΥΥ.

      Ακολούθως ο Υπτγος Ιωάννης Αζναουρίδης,  προχώρησε σε μια σύντομη ενημέρωση για το ΜΤΣ. Ενημέρωσε ότι μέλημα του Ταμείου είναι η έγκριση του νέου οργανογράμματος του Ταμείου, σύμφωνα με το οποίο θα συγκροτηθεί διεύθυνση μελετών και προγραμματισμού, τμήματα βάσης δεδομένων και στατιστικής πληροφόρησης κ.α. Σήμερα η αναλογιστική βάση είναι 1 εργαζόμενος για 1,27 συνταξιούχους, ενώ για να συντηρηθεί το σύστημα η αναλογία είναι 1 εργαζόμενος προς 4 συνταξιούχους. Το μέρισμα που δίνει  υπολείπεται των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ τα τελευταία χρόνια το Ταμείο έχει δημιουργήσει οριακά πλεονάσματα με την προοπτική της αποθεματοποίησης, όμως οι κοινωνικοί πόροι, που αποτελούν σημαντικό έσοδο του ταμείου, έχουν αβέβαιη προοπτική. Τα έτη σταθμοί για το Ταμείο λόγω μεγάλου αριθμού αποστρατειών είναι τα 2022, 2023 (1632 άτομα), 2024 (1840) και 2038 όπου αναμένεται να αποχωρήσουν περίπου 8.000 μέτοχοι. Τέλος δήλωσε ότι στόχοι του Ταμείου είναι η σε βάθος χρόνου βιωσιμότητα του Ταμείου, η διατήρηση του συμβολαίου των γενεών, η δημιουργία αποθεματικών, η συνεργασία με την ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ. για την αξιοποίηση της περιουσίας του.

     Ακολούθησε εμπεριστατωμένη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της ΠΟΣ για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, για συνταξιοδοτικά και για οικονομικά θέματα, με τη συνδρομή του Β' Αντιπροέδρου της ΠΟΣ Ταξχου εα Γεωργίου Χατζηκωνσταντίνου.

        Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΠΟΣ εκλήθη να παρουσιάσει τον απολογισμό του προηγούμενου έτους και ο Ταμίας της ΠΟΣ Αντγος εα Κων/νος Βερνίκος τον οικονομικό απολογισμό και τον Π/Υ του επομένου έτους.  Ο Πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής Υπτγος εα Σταμάτιος Ισπανόπουλος παρουσίασε την έκθεση της.  Η Γενική Συνέλευση κατόπιν διαλογικής συζήτησης, ομόφωνα ενέκρινε τον οικονομικό απολογισμό και τα διοικητικά πεπραγμένα, απάλλαξε το Διοικητικό Συμβούλιο από κάθε ευθύνη για τα οικονομικά και διοικητικά πεπραγμένα του έτους 2016 και έλαβε αποφάσεις για δράσεις και μελλοντικές ενέργειες της Ομοσπονδίας.

      Το ΔΣ της ΠΟΣ ευχαριστεί όλους τους εκπροσώπους των Φορέων που συμμετείχαν στις διεργασίες της ΓΣ. Κυρίως όμως, εκφράζει προς τους Συναδέλφους, την βαθειά του ικανοποίηση, για την εμπιστοσύνη και την στήριξη που παρέχουν στην ΠΟΣ.

                                                         Για το Διοικητικό Συμβούλιο.

                    Ο                                                                                                      Ο

           ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                      ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ          

   Νικολόπουλος Βασίλειος                                                                          Παπαδόπουλος Βασίλειος   

         Ταξίαρχος  εα                                                                                          Ταξίαρχος ε.α.    

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 21 Μάρτιος 2017 21:19